Julia kinnunen

Perheiden liikkumisen edistämisellä terveyttä ja hyvinvointia

Tiesitkö, että…

  • Jopa 38% Suomen väestöstä elää lapsiperheissä?
  • Perheet liikuttavat Suomessa miljoonia ihmisiä?
  • Monissa eri ammateissa on mahdollista edistää perheiden liikkumista?

Suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle arviolta 4,7 miljardia euroa vuosittain. Lapsiperheet ovat suuria liikuttajia ja niiden kautta voidaan vaikuttaa jopa 2,1 miljoonan ihmisen arkeen. Jokainen perhe asuu kunnassa ja hyvinvointialueella, joissa rakennetaan edellytyksiä ja mahdollisuuksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Perheiden liikkumisen edistäminen näkyykin vahvasti liikunta- ja urheiluyhteisön tavoitteissa kunta- ja aluevaaleihin keväällä 2025.

– Perheille yhdessä liikkuminen esimerkiksi omatoimisesti ulkoillen tai ohjatusti liikkuen merkitsee enemmän kuin vain fyysistä aktiivisuutta. Se tarjoaa merkityksellistä yhteistä aikaa, joka vahvistaa vuorovaikutusta, luo osallistumisen kokemuksia ja lisää hyvää mieltä. Perheessä yksittäisen jäsenen hyvinvointi vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin, perheliikunnan erityisasiantuntija ja Liikkuva perhe -ohjelman johtaja Johanna Pekkanen kuvailee.

Perheiden yhdessä liikkumisella ja vanhempien liikunnallisella tuella on merkittävä vaikutus lapsen liikunnallisen elämäntavan kehittymiseen.

Tällä hetkellä suurin osa lapsista ja nuorista liikkuu terveytensä kannalta liian vähän. Vain neljä viidestä varhaiskasvatusikäisestä ja yksi kolmesta kouluikäisestä saavuttaa oman ikäryhmänsä liikkumissuositukset. Tilastot osoittavat, että säännöllinen perheiden yhdessä liikkuminen vähenee huomattavasti lapsen siirtyessä kouluikään. Myös aktiivinen kulkeminen päiväkotiin tai kouluun vähenee merkittävästi.

– Yhteisen liikkumisen vaikutukset ulottuvat yksilön ja perheyhteisön lisäksi laajemminkin yhteiskuntaan. Yhdessä liikkuminen vahvistaa terveyttä, hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja toimintakykyä – jotka ovat omiaan hillitsemään liikkumattomuudesta ja mielenterveyden haasteista syntyviä yhteiskunnallisia kustannuksia, Olympiakomitean yhteiskuntasuhdepäällikkö Kaisa Larjomaa havainnollistaa.

Valtakunnallisesti löytyy vaikuttavia perheiden liikkumista lisääviä toimintamalleja, joiden avulla voidaan tavoittaa laajasti eri-ikäisiä väestöryhmiä – myös vähän liikkuvia, Larjomaa jatkaa.

Vaikuttavuutta rakenteilla, yhteistyöllä ja osallistamisella

Jotta perheiden liikkumisen edistämisestä muodostuu yhteisesti jaettu tavoite, on liikkuminen nostettava kuntien ja hyvinvointialueiden ohjaaviin asiakirjoihin ja perhenäkökulma huomioitava konkreettisissa toimenpiteissä. Selkeästi määritellyt tavoitteet, toimet ja vastuuhenkilöt luovat pohjan vaikuttavalle toiminnalle. Monialainen yhteistyö auttaa kartoittamaan perheiden tarpeita ja tavoittamaan esimerkiksi vähän liikkuvia perheitä.

Ottamalla perheet mukaan toiminnan suunnitteluun varmistetaan, että se vastaa aidosti heidän tarpeitaan. On tärkeää huomioida perheiden erilaiset lähtökohdat ja monimuotoisuus, kuten kulttuuri- ja kielitaustat, perherakenteet, liikkumisrajoitteet ja toimintatavat.  

Esimerkiksi Raisiossa on yhteistyön ja osallistamisen keinoin onnistuttu vahvistamaan perheiden liikkumista osana arkea:

– Raisiossa kunta on tehnyt tiivistä yhteistyötä varhaiskasvatuksen, liikuntapalvelujen, kotoutumispalvelujen, perhekeskuspalvelujen, lastenneuvoloiden ja kolmannen sektorin mm. Raision vanhempainyhdistyksen, MLL:n ja urheiluseurojen kanssa perheiden liikkumismahdollisuuksien lisäämiseksi. Raisiolaisten perheiden erilaista liikkumistarjontaa on merkittävästi lisätty eri puolilla kaupunkia sekä viestintää on tehostettu, kertoo Raision varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattori Paula Wärnström.

-Varhaiskasvatuksen liikuntakoordinaattorina suunnittelen, osallistan eri tahoja, tiedotan liikunnan merkityksestä ja erilaisista perheiden liikkumismahdollisuuksista vanhempainilloissa, päiväkodeissa ja hyvinvointialueen ylläpitämässä avoimessa kohtaamispaikassa, Wärnström jatkaa.

Kehitetään ymmärrystä ja osaamista perheiden liikkumisesta

Toimijat ja perheet tarvitsevat lisää tietoa ja koulutusta, jotta heidän yhteinen ymmärryksensä ja osaamisensa liikkumisesta ja hyvinvoinnista vahvistuvat. Liikkumisesta puhuminen ja sen pariin opastaminen on yhteinen tehtävä – lähtien neuvoloista, varhaiskasvatuksesta ja kouluista, terveydenhuollosta, sosiaalipalveluista aina harrastustoimintaan asti. Kun kaikki perheitä kohtaavat ammattilaiset puhuvat samaa kieltä, perhe saa yhdenmukaisen viestin toimintaympäristöstään ja ymmärrys liikkumisesta lisääntyy.

Imatran esimerkki osoittaa, miten uudet ja monipuoliset kumppanuudet voivat avata uusia mahdollisuuksia perheille yksilölliseen ohjaukseen:

– Imatralla seurakunnan ja kunnan liikuntapalvelujen yhteistyönä on rakentunut ja vakiintunut ryhmämuotoinen perheiden liikuntaneuvonnan palveluketju, jossa perheliikuntaneuvonnassa tunnistetaan terveytensä kannalta liian vähän liikkuvat perheet, ja liikkuminen nostetaan esiin seurakunnan varhaiskasvatus- ja perhetyön yhteydessä. Lastenohjaajat ohjaavat perheet kaupungin liikuntapalveluiden tuottamaan ryhmämuotoiseen perheliikuntaneuvontaan tai yksilömuotoiseen liikuntaneuvontaan, kuvailee Imatran kunnan liikunnanohjaaja Sanna Lairola.

Perheliikuntabarometrin (2021) tulokset osoittavat, että perheet kokevat liikkumisen suureksi haasteeksi huoltajien kiireellisyyden ja ajanpuutteen. Myös huoltajien voimavarojen rajallisuus sekä saamattomuus rajoittavat perheiden yhdessä liikkumisen määrää.

Tarjoamalla tukea urheilevien lasten vanhemmille vahvistetaan heidän valmiuksiaan tukea lapsensa kehitystä ja edistetään koko perheen liikunnallista elämäntapaa. Perheet ovat esimerkiksi urheiluseurojen toiminnan ydin ja yhteisöllisyyden luoja – ilman heidän panostaan harrastajina, valmentajina, huoltajina ja vapaaehtoisina monet seurat eivät pyörisi.

Liikkumiseen kannustavia ympäristöjä ja yhteisöjä rakennetaan yhdessä

Turvallisten ja helposti saavutettavien liikkumisympäristöjen merkitys korostuu, sillä jopa 92 % suomalaisista lapsiperheistä harrastaa omatoimista perheliikuntaa. Lähiluonto ja monipuoliset ulkoilureitit sekä hyväkuntoiset pelikentät ja leikki- ja urheilupuistot houkuttelevat perheitä viettämään aikaa yhdessä liikkuen. Arkiliikkumistottumuksia kunnat voivat tukea huolehtimalla liikkumiseen kannustavasta ympäristöstä, kuten kehittämällä kevyen liikenteen väyliä.

Ohjatun perheliikunnan tarjonnan tulee olla riittävää, monipuolista ja vastata perheiden tarpeisiin. Koko perheelle suunnattujen tapahtumien kautta lapset ja aikuiset voivat löytää liikkumisen ilon ja jatkaa aktiivisen harrastamisen pariin.

 Järjestöt, yhdistykset ja yritykset ovat keskeisiä kumppaneita perheiden liikuttamisessa, sillä ne tarjoavat monipuolista toimintaa, joka mahdollistaa eri sukupolvien osallistumisen ja yhdessä liikkumisen. Esimerkiksi urheiluseurat järjestävät perheille erilaisia aktiviteetteja, kuten liikuntakerhoja, perhetreenejä ja huoltajille suunnattua liikuntaohjelmaa lasten treenien ajaksi.

Parhaistakaan liikkumismahdollisuuksista ei ole hyötyä, jos perheet eivät tiedä niiden olemassaolosta. Selkeä, ajantasainen ja saavutettava tiedottaminen läheltä löytyvästä harrastustoiminnasta, olosuhteista ja niiden kunnosta, retkikohteista ja tapahtumista edistää yhdenvertaista ja monipuolista liikkumista. Kunnan oma tapahtumahaku, Lähellä.fi ja Suomisportin sporttihaku ovat esimerkkejä digitaalisista alustoista, joiden kautta voi löytää liikkumisen ja vapaa-ajan paikallisia vaihtoehtoja.

Lähteet: Liitu-tutkimus 2022, Piilo-tutkimus 2023, Perheliikuntabarometri 2021, Perhe lisää liikettä -opas (Liikkuva perhe)

Tutustu liikunta- ja urheiluyhteisön kunta- ja aluevaalitavoitteisiin 2025:

Tutustu Liikkuvaperhe.fi -sivustoon ja hyödynnä laajan verkoston tukimateriaaleja perheiden liikkumisen edistämiseksi.

Kirjoittaja: Julia Kinnunen
Kuva: Liikkuva perhe

Toimintakykyinen maa ja kansa -konsepti viettää syyskuussa opiskelu- ja työkyvyn sekä marraskuussa perheiden liikkumiseen liittyviä teemakuukausia. Teemakuukausien tavoitteena on nostaa esille erilaisia näkökulmia liikkumiseen ja toimintakykyyn liittyen. Jokaisella on tärkeä rooli näiden teemojen esille tuomisessa ja muutoksen aikaansaamisessa.  #LupausSuomelle #LöftetillFinland