blogg – matleena livson

Nationellt nödläge? Kom ihåg 112 timmar!

Visste du att finländarnas fritidsmotion har ökat under de senaste årtiondena, men samtidigt har vardagsrörelsen minskat avsevärt? En människa är i genomsnitt vaken 115 timmar per vecka. Om du ägnar tre av dessa timmar åt motion, återstår 112 timmar. Om du är passiv under den tiden räcker inte motionen, hur viktig den än är, till för att kompensera för den alltför stillasittande livsstilen.

Innan du fortsätter att läsa den här bloggen, ber jag dig att resa dig upp och ta en kort promenad.

Förändringar kan vara små, men effekterna stora

För att öka vardagsrörelsen behöver du inte göra en stor livsstilsförändring, utan det handlar särskilt om små förändringar i dina dagliga val och ditt sätt att tänka. Som bäst blir vardagsrörelse en vana som du inte ens behöver tänka på.

När du läser den här artikeln stående förbättrar du din vakenhet, ökar din energiförbrukning och aktiverar de muskler som håller dig upprätt. Lätt, eller hur?

Det är viktigt att öka den dagliga aktiviteten och det bör uppmärksammas mer. Du bör hitta sätt som passar dig. Den goda nyheten är att alla sätt att röra sig är bra! Livet förändras och det är inte alltid lätt att hinna med regelbunden träning. Därför är vardagsrörelse verkligen smart motion. Du kan öka din totala aktivitetsnivå avsevärt med några minuters rörelse här och där under dagen. Att ta trapporna tio våningar varje dag innebär att du tränar trapporna 3650 gånger per år!

Nycklarna till förändring

Fatta ett beslut

En aktiv livsstil kräver medvetna val, och allt börjar med våra beslut. Många har en stillasittande vardag, men med små handlingar kan du öka din dagliga aktivitet. Du kan börja med att gå till affären, parkera bilen längre bort, gå under telefonsamtal, göra trädgårdsarbete, vara ute med barnen och helt enkelt undvika att sitta stilla hela arbets- eller skoldagen.

Börja försiktigt

  1. Försök inte lägga till motion i din vardag för snabbt. Inför en ny rutin i taget. Det är enklast att lyckas om du väljer en enkel aktivitet som för dig närmare ditt större mål och som du kan göra dagligen. Det kan vara att ta trapporna istället för hissen.
  2. Tänk på när och var du kan utföra den valda aktiviteten. Var konsekvent: välj en tid och plats som du möter dagligen. Varje gång den här specifika tiden och platsen kommer upp, gör den valda aktiviteten! Så varje gång du kommer till jobbet eller trapphuset hemma, välj trapporna istället för hissen. Varje gång.
    Jag lyckades rehabilitera min axel efter operationen med den här metoden. Varje gång jag satte något i mikrovågsugnen eller borstade tänderna, gjorde jag vissa korta sträckor som skulle göras flera gånger om dagen.
  3. Även om du måste göra medvetna val i början, blir det lättare med tiden. Studier visar att efter cirka 10 veckor börjar du göra den valda aktiviteten automatiskt utan att ens tänka på det. Och om du missar en gång, oroa dig inte. Det är inget som förstör, fortsätt bara framåt!
    Min axel blev rehabiliterad – och jag gör fortfarande de tråkiga sträckorna. Kanske därför är min axel ganska flexibel!

Hitta ett sätt att röra dig som du gillar

All motion är bra, men det viktigaste är att hitta en form av motion som inspirerar och passar din situation. När du hittar en sport eller aktivitet som du gillar, ökar sannolikheten att motion blir en permanent del av ditt liv. Var modig och prova nya sporter och kom ihåg att du kan vara mycket aktiv i vardagen även om du inte ser dig själv som särskilt sportig.

Ge ett löfte för att öka din rörelse – idag!

Jag vill inspirera dig att bli en del av en större förändringskraft och göra ett löfte för att öka din rörelse med hashtaggarna #LupausSuomelle / #LöftetillFinland. Du kan göra löftet i din egen vardag eller i din gemenskap, som familjemedlem eller vän, kollega eller tränare. Du hittar andra deltagares roliga idéer och tankar på www.toimintakykyinensuomi.fi.

Nu är det dags att hjälpa till genom att göra vardagen mer aktiv: gå med och gör ditt eget löfte!

Matleena Livson
Expert
Olympiska kommitté, Rörelse och aktiv livstil