Kuntoporraskisa – malliesimerkki toimintakykylupauksen toteutumisesta

Viime kesänä järjestetty kuntoporraskisa oli osa EU:n maaseuturahoituksen Toimintakykyinen maa ja kansa -konseptia ja sen #LupausSuomelle -kokonaisuutta.
EU:n maaseuturahoituksen kuntoporraskilpailu oli yksi konkreettinen teko lupauksen lunastamisesta. Lempäälässä tämä näkyy nyt konkreettisesti portaina, joita on noussut ja laskenut kymmenet tuhannet ihmiset. Kilpailu on loistava esimerkki siitä, miten erilaiset tahot voivat omilla teoillaan ja lupauksillaan lisätä suomalaisten liikkumista ja parantaa toimintakykyä – konkreettisesti ja yhdessä tehden.
Kuntoporraskilpailun voitto Lempäälään – 83 000 nousua kertoo kaiken
Viime kesänä järjestetyssä kilpailussa etsittiin Suomen kiivetyimpiä EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita. Kisan voitti Hakkarin kuntoportaat, joissa juhlistettiin voittoa 20.5.2025. Portaissa mitattiin neljän kuukauden aikana yli 83 000 nousua ja laskua – määrä, joka on lähes kaksinkertainen Lempäälän asukaslukuun verrattuna.
-Näiden portaiden rakentaminen ja hanke on malliesimerkki paikallisen yhteistyön voimasta, talkootyön merkityksestä ja EU:n maaseuturahoituksen merkityksestä koko Suomen maaseutualueille, totesi juhlapuheen pitänyt maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Paikalliset tietävät, mitä tarvitaan – ja tekevät sen yhdessä
Hakkarin portaat syntyivät paikallisten vapaaehtoisten yhteistyöllä. Leader-hankkeessa oli mukana kunnan ja Lempäälän Kisa Yleisurheilun lisäksi lukuisia muitakin paikallisia seuroja, yhdistyksiä ja vapaaehtoisia. Rakentaminen tapahtui talkoovoimin – aivan kuten sadoissa muissakin EU:n maaseuturahoituksen hankkeissa ympäri Suomen.
-Tällaisessa tekemisessä paikallisten rooli on korvaamaton. He tietävät, millaisia ratkaisuja alueella tarvitaan ja miten niistä saadaan mahdollisimman suuren joukon hyöty. Juuri tätä varten maaseuturahoitus on olemassa – tukemassa elinvoimaa, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia niillä keinoilla, joita ihmiset itse pitävät tärkeinä, painotti Essayah.
Ensimmäinen lupaus lunastettu – ministeriö edelleen ylpeänä mukana
Toimintakykyinen maa ja kansa -konseptin taustalla on vahva tahtotila kääntää huolestuttava liikkumattomuuden kehitys. Ministeriön ja EU:n maaseuturahoituksen mahdollistama kuntoporraskilpailu on ollut innostava tapa tuoda liikkumisen edistämistä lähemmäs ihmisten arkea.
-Tässä on kyse paljon enemmästä kuin vain portaista – kyse on ihmisistä, yhteisöistä ja kyvystä toimia yhdessä paremman tulevaisuuden puolesta, muistutti ministeri Essayah.
Lempäälän portaat seisovat nyt esimerkkinä siitä, kuinka #LupausSuomelle voi liikuttaa huikeaa määrää ihmisiä. Lupaukset voivat innostaa ja kannustaa liikkeelle – ja jokainen askel vie kohti terveempää arkea, vahvempaa yhteisöä ja liikkuvampaa Suomea.

Kuva: Laura Pekkala/EU:n maaseuturahoitus
EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen avulla rahoitetaan Suomen maaseutualueita ja maataloutta. Näin turvataan kansalaisille ruoka, viljelijöille kohtuullinen elintaso, edistetään ympäristö- ja ilmastoystävällisiä käytäntöjä ja tehdään maaseudusta entistä parempi paikka asua.
Tule mukaan ja tee oma #LupausSuomelle
Olipa se pieni tai iso, se on tärkeä osa yhteistä muutosta. Kerrothan meille myös siitä, miten lupauksesi onnistui!