Ylisukupolvista yhdessäoloa ulkoillen
Ikäihmisille ulkoilu läheisten kanssa tarjoaa mahdollisuuden liikkua ja nauttia yhdessäolosta. Ulkoilu tukee ikäihmisten hyvinvointia monella tapaa. Ulkona askeleita kertyy helposti ja huomaamatta, mikä pitää liikkumiskykyä yllä. Ulkona ja erityisesti luonnossa oleilu mm. lievittää stressiä, edistää mielen hyvinvointia, tukee aivoterveyttä ja lisää vastustuskykyä. Ulkoilu tukee monipuolisesti kaikkien perheenjäsenten hyvinvointia. Luonnon hyvinvointivaikutuksia saa myös lähiluonnosta, kuten lähimetsistä ja -puistoista.
Iäkkäälle yhteiset ulkoiluhetket läheisten kanssa lisäävät sosiaalisia tilanteita arjessa ja vähentävät yksinäisyyden kokemista. Yhdessä ulkoilu motivoi liikkumaan – puolin ja toisin. Monelle iäkkäälle ulkoiluseura on myös välttämättömyys ulos pääsemiseksi, koska yksin ei enää pärjää tai uskalla lähteä.
Luonto vahvistaa yhteisöllisyyttä
Yhteenkuuluvuutta voi luonnossa tuntea joko ympäristön kantamien merkitysten tai yhteisen toiminnan kautta. Luonto tarjoaa monenlaisia yhdessäolon mahdollisuuksia, eikä ulkoilu yhdessä iäkkään kanssa vaadi suuria suunnitelmia. Retki lähimetsään, kävely rantaan tai pieni hetki puistonpenkillä tarjoavat paitsi liikuntaa myös kiireetöntä aikaa perheen ja ystävien kanssa. Luonnossa ulkoillessa juttu luistaa, kun ympäristö antaa keskustelun aiheita. Yhteistä tekemistä voi löytää myös pihapeleistä, leikkipuistoista, geokätköilystä tai frisbeegolfista. Mukavat yhteiset hetket ulkona voimaannuttavat pitkään.
Katso vinkkejä yhteisiin ulkoiluhetkiin vievanhusulos.fi -sivustolta.
Yhteisten ulkoiluhetkien tukeminen on sijoitus hyvinvointiin
Ulkoilun mahdollistaminen on tärkeä osa yhteiskunnallista hyvinvointia ja sukupolvien välistä tasa-arvoa. Jotta ulkoilu olisi mahdollista kaikille ikäryhmille, on tärkeää panostaa ulkoilureittien esteettömyyteen. Kuntien ja kaupunkien ulkoilualueita tulee kehittää niin, että ne palvelevat monenlaisia liikkujia. Selkeät kulkureitit, valaistus, riittävä määrä levähdyspaikkoja sekä hyvä talvikunnossapito varmistavat, että myös ikäihmiset pääsevät nauttimaan ulkoilusta turvallisesti ympäri vuoden.
Asuinympäristöjä kannattaakin tarkastella yhdessä iäkkäiden kanssa. Yhteinen arvioiva kävely auttaa kartoittamaan, mitkä paikat asuinalueella ovat juuri iäkkäiden arjen ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä. Kävelyn avulla iäkkäiden kokemukset asuinalueesta ja tarpeet sen kehittämiseksi tulevat esille. Eri tahot, kuten taloyhtiö, järjestö, vanhus- tai vammaisneuvosto, kunnan viranomainen tai pelastuslaitos, voivat järjestää kävelyn.
Katso ohjeet asuinympäristön turvallisuuskävelyn järjestämiseen Ikäinstituutin nettisivuilta.
Yhteiset ulkoiluhetket ovat investointi, joka tuo iloa, hyvinvointia ja merkityksellisiä kohtaamisia jokaisen arkeen. Yhdessä ulkoillessa voimme pysähtyä nauttimaan hetkistä, tutustua paremmin toisiimme ja löytää luonnosta iloa.
Mikä on sinun #LupausSuomelle?
Mahdollisuuksien lisääminen ylisukupolviseen yhdessäoloon on sijoitus, joka tuo iloa ja hyvinvointia kaikkien elämään. Yhteiset ulkoiluhetket ovat askel kohti yhteiskuntaa, jossa jokaisen sukupolven hyvinvointi on meille tärkeää. Mikä voisi olla sinun lupauksesi?
Teksti: Hanna Valkeinen
Kuva: Ikäinstituutti
Toimintakykyinen maa ja kansa -konsepti viettää syyskuussa opiskelu- ja työkyvyn sekä marraskuussa perheiden liikkumiseen liittyviä teemakuukausia. Teemakuukausien tavoitteena on nostaa esille erilaisia näkökulmia liikkumiseen ja toimintakykyyn liittyen. Jokaisella on tärkeä rooli näiden teemojen esille tuomisessa ja muutoksen aikaansaamisessa. #LupausSuomelle #LöftetillFinland