Kirkko – kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta

Kirkkohallitus lähti Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -konseptiin innolla mukaan monesta hyvästä syystä. Uskomme, että kirkko voi olla yksi merkittävä toimija, kun yhdessä tuemme ja edistämme ihmisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tämä vaatii kokonaisvaltaista työskentelytapaa, tiivistä yhteistyötä eri toimijoiden kanssa sekä erityisesti ihmislähtöisyyttä, eli ihmisten omien kokemusten kuulemista ja kunnioittamista.

Seurakunnat kohtaavat arjessaan paljon eri ikäisiä ihmisiä. Tiedostamme, että kirkolla on vieläkin enemmän mahdollisuuksia keskittyä hengellisten ja henkisten teemojen ohella myös fyysisen toimintakyvyn tukemiseen osana toimintaamme.

Kirkkohallituksen päätöksessä lähteä mukaan tähän konseptiin oli kaksi keskeistä tavoitetta: seurakuntalaisten ja kirkon toiminnassa mukana olevien hyvinvoinnin edistäminen sekä oman työpaikkamme toimintakulttuurin kehittäminen ja sen tarkempi arviointi. 

Kirkkohallitus on asiantuntijaorganisaatio, jossa työntekijät tekevät töitään toimistolla, etänä ja työmatkoilla, usein ruutujen äärellä navigoiden erilaisten asioiden moninaisissa vaatimuksissa ja kiireissä.

Kun olemme mukana Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa –hankkeessa, meillä on ollut nyt hyvä mahdollisuus sen varjolla käydä arvokeskustelua tiimeissä, yksiköissä ja osastoillamme.  Olemme keskustelleet siitä, miten voisimme vahvistaa hyvinvoinnin näkökulmaa töissämme ja miten huolehdimme entistä paremmin omasta toimintakyvystämme.

Nämä keskustelut ovat jo herättäneet pohtimaan omaa toimintaa, tuoneet uusia ideoita hyvinvoinnin parantamiseen ja auttaneet nostamaan pöydälle aiemmin haasteellisina pidettyjä asioita. 

Esimerkiksi on huomattu, että vaikka kävelykokousten sekä työpäivän oheen liitettävien taukojumppien ja venyttelyiden lisääminen nousee puheissa usein esiin, käytännössä niitä on sitten toteutettu kuitenkin huomattavasti harvemmin. 

On siis tietoisesti tehtävä konkreettisia toimia, jotta liikkumiseen kannustava toimintakulttuuri tulisi hyväksytyksi ja osaksi arkea. Esimerkiksi etäkokouskutsuissa voisi lukea: ”Voit osallistua tähän kokoukseen lenkillä kuulokkeet korvissa” tai muita vastaavia signaaleja, jotka antaisivat työntekijöille luvan tehdä töitään ja muokata työpäiväänsä hyvinvointia tukevammaksi. 

Käsitys siitä, että henkilöstön toimintakyvyn parantamiseen ei ole yhtä ratkaisua, on myös vahvistunut. Työntekijät ovat erilaisia, ja siksi heidän toimintakykynsä tukemiseen tarvitaan monipuolisia ja joustavia keinoja, jotka huomioivat yksilölliset tarpeet ja mahdollisuudet. 

Joillekin työntekijöille erilaiset tempaukset ja kilpailut ovat hyvä sytyke liikkeelle lähtemiseen. Toiset taas vieroksuvat näitä yli kaiken. Omaa toimintakykyä on voitava ylläpitää itselle sopivin keinoin. 

Myös levon ja armollisen ilmapiirin merkitystä on painotettu. Toimintakyvyn parantamisesta ei saa tulla syyllistävää tai kuormittavaa velvoitetta jo ennestään raskaiden työasioiden rinnalle.  On tärkeää luoda ilmapiiri, jossa hyvinvointia tuetaan kannustavasti ilman ylimääräistä painetta.

Ville Kämäräinen
Asiantuntija, Ulkopuolisuuden ehkäisy
Kirkon liikunta- ja urheiluyhteistyö
Kirkkohallitus

#LupausSuomelle #LöftetillFinland – tee sinäkin oma lupaus ja tule mukaan!