Suomen Cheerleadingliitto haluaa vahvistaa lajin harrasteliikuntaa – ”Tavoitteena on, että seuroista löytyisi tulevaisuudessa harrastejoukkue jokaiselle ikätasolle”
Suomen Cheerleadingliitto on nostanut harrasteliikunnan kehittämisen strategiatyössään keskiöön. Vuosien 2024–2028 strategiatyön tavoitteena on, että yhä useammasta cheerleadingseurasta löytyisi tulevaisuudessa harrastejoukkue jokaisella ikätasolla.
Lajiliiton toiminnanjohtajan Tiina Kuikan mukaan osallistuminen Suomi – toimintakykyinen maa ja kansa -ohjelmakonseptiin on ollut luontevaa jatkumoa Cheerleadingliiton työlle.
– Lupauksemme Suomelle on, että cheerleading tarjoaa yhä enemmän iloa ja liikettä kaikenikäisille suomalaisille. Rakennamme cheerleadingista tulevien vuosien aikana entistä monimuotoisemman liikuntamuodon, joka tavoittaa jokaisen suomalaisen kouluista palvelutaloihin, Kuikka avaa.
– Keskeinen arvomme on olla kannustava liikuttaja ja mahdollistaa onnistumisen ilo, hän lisää.
Cheerleading kiinnostaa yhä useampia
Erityisesti ennen koronavuosia cheerleading nautti lähes räjähdysmäisestä harrastajamäärien kasvusta. Cheerleadingin pariin löysi tiensä yhä useampi harrastaja ja se herätti laajaa kiinnostusta.
– Tämä on ollut äärimmäisen hieno juttu lajikulttuurimme näkökulmasta. Olemme suhteellisen nuori laji ja on ollut hienoa todistaa, kuinka mielikuvat cheerleadingista ovat vuosien varrella muuttuneet. Vaikka harrastajamäärien kasvupiikki ajoittui juuri ennen koronaa, ovat harrastajamäärät kasvaneet myös koronan jälkeen tasaisesti.
Kuikan mukaan cheerleading on tehnyt pitkään töitä, jotta laji nähdään kilpaurheiluna. Viime vuosina suomalaisten menestys lajissa kansainvälisesti on avittanut lajin arvostuksen kasvua.
– On hienoa, että olemme vihdoin sellaisessa pisteessä, että lajia arvostetaan yhä enemmän ja sen vaatimukset tunnistetaan. Koska jouduimme pitkään ”todistelemaan” asemaamme kilpaurheiluna, on harrasteliikunnan kehittäminen jäänyt tietyllä tapaa paitsioon. Siksi olemme nyt halunneet vahvistaa harrasteliikunnan tunnettuutta entistä selkeämmin ja ottaa asian agendalle myös strategiatasolla.
Matalan kynnyksen harrastaminen tukee liikkumista läpi elämän
Kuikka uskoo, että harrasteliikunnan vahvistaminen on keskeisessä roolissa esimerkiksi nuorten drop-outin kitkemisessä.
– Vahvistamalla harrastepuoltamme, pystymme pidentämään harrastajapolkujamme ja vaikuttamaan näin liikuntatottumuksiin läpi elämän. Lisäksi haluamme monipuolistaa toimintaamme ja tuoda cheerin osaharjoitteet sekä tanssilliset elementit yhä vahvemmin mukaan toimintaamme omina kokonaisuuksinaan.
Suomen Cheerleadingliiton tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia palkata harrasteliikunnan kehittäjä.
– Tätä kautta pystyisimme kartoittamaan harrasteliikunnan tilanteen laaja-alaisesti ja luomaan yhteiset harrasteliikunnan käsitteet. Keskeisinä kehityskohteina ovat myös matalan kynnyksen Active Cheer sekä STAGE-konseptimme.
Kuikan mukaan sekä lajiliitto että seurat ovat ottaneet harrasteliikunnan kehittämisen toimenpiteet lämpimästi vastaan.
– Koko cheerleadingyhteisö on ottanut harrasteliikunnan kehittämistoimenpiteet ilolla vastaan. Harrastepolun vahvistamisesta hyötyy koko lajiyhteisö sekä liikuntaa arkeensa kaipaavat yksilöt. Olen iloinen, että cheerleading kiinnostaa ja innostaa myös uusia harrastajia. Harrastetoimintaamme kehittämällä meillä on mahdollisuus saada entistäkin useampi innostumaan cheerleadingista ja liikunnallisesta tekemisestä.
Kuva: Juha Hautakangas
Teksti: Aliisa Varuhin